Detalii contact

Soseaua Bucuresti-Ploiesti, Nr. 15, Etaj 4, Sector 1, Bucuresti, Romania

Email: ceo@lexbm.com
Telefon: 021 311 31 01

Harta

DE CE ROMANIA?

Conform strategiilor nationale, Romania incurajeaza investitiile straine si realizeaza demersuri pentru a incuraja prezenta investitorilor straini in tara. Fapt ce plaseaza Romania pe locul celor mai atractive sisteme de impozare prin strategia nationala de incurajare a mediului de afaceri:

  • Cota de impozit pe profit care se aplică asupra profitului impozabil este de 16%.
  • Cotele de contribuții de asigurări sociale de sănătate sunt 5,5% pentru contribuția individuală si 5,2% pentru contribuția datorată de angajator.
  • Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați si 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.
  • Forta de munca din Romania este specializata si calificata.
  • Costurile de angajare sunt scazute in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana, Romania avand cele mai mici costuri cu forta de munca din tehnologia informatiei din UE: cei mai multi programatori percep un onorariu de sub 20 de dolari/ora.
  • Numarul vorbitorilor de limba engleza este foarte ridicat, iar majoritatea populatiei cunoaste doua sau trei limbi straine.
  • In prezent, unele sectoare se dovedesc a fi mult mai profitabile atat pentru investitorii straini, cat si pentru cei locali. Printre acestea putem aminti: industria, agricultura, educatia, tehnologia informatiei (IT), Turism.
Industria IT a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii ani in Romania. Numarul abonatilor la telefonia mobila (care include si servicii de internet) este unul foarte ridicat in Romania, iar categoriile de varsta sunt diversificate.

Situația macroeconomică a Romaniei este una dintre cele mai puternice din UE în ceea ce privește creșterea PIB, deficitul fiscal si datoria publica, presiunile inflaționiste si soldul contului curent, evoluții pozitive asteptate de unele agentii de rating. Deficitul de productie se va inchide în a doua jumatate a anului 2016, pe fondul unei redresari puternice a cererii interne, in special in sectorul privat. Rata de crestere a PIB a fost de 4,9 in 2016, cea mai ridicata in UE28, prognoza mentinand o perspectiva pozitiva.

Prognozele curente estimeaza o crestere de 5,2% in 2017, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, ca urmare a politicii fiscale pro-crestere, inclusiv a reducerilor de impozite si a evolutiei economice pozitive din ultimii ani.

Increderea in afaceri in Romania este la cel mai inalt nivel din ultimii 4 ani, datorita perspectivelor de crestere economica robuste si redresarii investitiilor si consumului.

Potrivit Raportului Doing Business al Bancii Mondiale, Romania se situeaza pe locul 37 in lume pe indicele de usurinta a activitatii de afaceri, urcand 13 posturi din 2014. Clasamentul global al taxelor de plata a tarii se imbunatateste si este cel de-al doilea cel mai bun dintre regiunile tarii.

Din punct de vedere fiscal, numarul de plati / an necesar pentru indeplinirea obligatiilor fiscale a scazut dramatic, de la 113 in 2012 (maxim istoric) pana la 14 in 2016. Cuplat cu un sistem fiscal care este unul dintre cele mai prietenoase din UE, accesibilitatea este urmatorul pas pentru crestere.

Pentru a sprijini antreprenorii, guvernul roman a simplificat, de asemenea, procesul de infiintare a unei afaceri, reducand timpul necesar de la 29 de zile in 2004 la putin peste o saptamana in 2016.

In 2017, datorita strategiei nationale de dezvoltare a mediului de afaceri, taxele de inmatriculare a societatilor au scazut considerabil.

Pe termen scurt, mediu si lung, guvernul se angajeaza sa ajute antreprenorii in curs de dezvoltare. Politica de pro-crestere are implicatii suplimentare pentru mediul de afaceri din Romania, scaderea capitalului minim platit cu 2,3 puncte procentuale din 2004, atingand o valoare istorica minima de 0,6% din venitul pe cap de locuitor.

O scutire a impozitului pe venit de 16% este disponibila in Romania pentru angajatii care lucreaza in domeniul IT, in conditii cum ar fi: Diploma de licenta intr-una din cele 14 specializari tehnice disponibile Angajatul este angajat pe o pozitie de analist software / engineer / programmer / software Venitul anual pe angajat scutit trebuie sa fie de peste 10 000 USD.

O deducere de 50% din valoarea fiscala a activelor poate fi aplicata in timpul primului an de utilizare, in timp ce valoarea ramasa poate fi amortizata liniar de-a lungul duratei ramase asteptate, iar deprecierea accelerata poate fi folosita si pentru echipamente si / sau pentru activitatile de cercetare si dezvoltare Daca o societate beneficiaza de scutirea de impozitul pe venit pentru reinvestire, nu va beneficia de o amortizare accelerata.

Romania este membra a Uniunii Europene inca din anul 2007 si membra a NATO, avand o pozitie strategica pe harta Europei atat pentru transport si circulatie europeana, cat si pentru import si export. Deschiderea sa la Marea Neagra ofera un acces facil catre Orientul Mijlociu, iar pozitia sud-estica in Europa ofera o comunicare usoara cu cele mai importante tari din Uniunea Europeana. In exercitiul financiar 2014-2020 Romania beneficiaza de un buget alocat de peste 31 mld. Euro pentru programele finantate din fonduri ESI (Economice, Structurale si de Investitii). Europa 2020 este strategia pentru ocuparea fortei de munca si crestere economica elaborata de UE pentru o perioada de zece ani. Lansata in 2010, ea ar urma sa creeze conditiile necesare pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii. Uniunea Europeana si-a propus ca pana la sfarsitul anului 2020 sa isi indeplineasca o serie de obiective in cinci domenii esentiale: ocuparea fortei de munca, cercetare si dezvoltare, energie/clima, educatie, incluziune sociala si reducerea saraciei. Fondul European pentru Investitii Strategice este, in esenta, un instrument de gestionare a riscurilor in valoare de 21 de miliarde EUR destinate sa ajute si sa faciliteze investitiile din fondurile de capital deja existente in cadrul proiectelor cu grad de risc ridicat. Strategie elaborata de Comisia Europeana impreuna cu Banca Europeana de Investitii. Scopul primordial este mobilizarea a cel putin 315 miliarde EUR in investitii.

Sprijin prin intermediul EIAH si EIPP Planul de investitii pentru Europa vizeaza sa ajute promotorii de proiecte in dezvoltarea aplicatiei de finantare prin intermediul Centrului consultativ european pentru investitii. In plus, IPE a construit, de asemenea, un portal european de proiecte de investitii. Imbunatatirea reglementarilor de mediu Una dintre prioritatile actuale ale Comisiei pare sa fie identificarea si eliminarea blocajelor de reglementare care incetinesc investitiile.

SECTOARELE CHEIE : Infrastructura strategica, inclusiv digitala, transport si energie Extinderea energiei regenerabile si eficienta resurselor, Proiecte de mediu, dezvoltare urbana si sociale Educatie si formare, cercetare, dezvoltare si inovare, Sprijin pentru intreprinderile mici si pentru intreprinderile de tip midcap (IMM), dezvoltare imobiliara.